Tekstovi.

Dani kragujevačke knjige 2017. (7-10. februar)

Slaveći zavičajnost na način kako se to može u biblioteci, već petu godinu okupljamo se da bismo se osvrnuli na stvaralaštvo i izdavaštvo Kragujevčana, U i O Kragujevcu tokom 2016, a na osnovu onoga što se nalazi u fondu Zavičajnog odeljenja naše biblioteke.

Pročitaj više

Oto Frank - Odgovori na pisma čitalaca "Dnevnika Ane Frank"

Nakon završetka rata Oto Frank se posvetio borbi za ljudska prava i ideji pomirenja i međusobnog poštovanja među ljudima. Sa svojom drugom suprugom Frici odgovarao je na hiljade pisama koje je dobijao od onih koji su čitali "Dnevnik Ane Frank". Otova supruga je u Holokaustu izgubila muža i snina 

Pročitaj više

Zbornik: Vidosav Stevanović, književnik

Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ i Klub „Vidosav“ iz Kragujevca, povodom obeležavanja 75 godina od rođenja Vidosava Stevanovića, pripremaju zbornik u njegovu čast i okrugli sto na temu njegovog stvaralaštva. Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da svojim tekstom pružite doprinos kvalitetu ...

Pročitaj više

Ispunjena poslednja želja Jovana Ćirilova

Jovan Ćirilov je bio od onih poznatih „faca“ koje prirodno poželimo da pozdravimo na ulici. Skroman, kao da nije svet proputovao uzduž i popreko, imao toliko znanja i obrazovanja... toliko zasluga u kulturi. Bio je sasvim običan na prvi pogled, a iznutra pravi „kaleidoskop“. Savršeni sklop raznobojnih ideja.

Pročitaj više

Eugen Verber - Glumac i prevodilac

Autor: Radomir Putnik 
Mirjana Belić-Koročkin-Davidović i Radivoje Davidović: Eugen Verber, Čigoja štampa, Beograd, 2014.
Eugen Verber (1923-1995) pripаdа redu stvаrаlаcа koji diskretno аli uporno i istrаjno obаvljаju svoje umetničke poslove, ne očekujući dа će njihov rаd i ukupаn doprinos kulturi i umetnosti biti dovoljno prihvаćen i nаgrаđen. Bio je glumаc, prevodilаc, judаistа, posvećen mnogim oblаstimа stvаrаlаštvа.

Pročitaj više

Ruska bajka sa tragičnim krajem

Ubistvo poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova i cele carske porodice decenijama intrigira javnost. Međutim, jedna od najvećih misterija 20. veka mogla bi da bude rasvetljena već krajem januara ili početkom februara ove godine.Istraga je ove jeseni ponovo pokrenuta i ona bi trebalo da razjasni da li su svi članovi carske porodice ubijeni ili je, ipak, neko od njih preživeo.

Pročitaj više

Borislav Pekić - Pismo Danilu Kišu

Borislav Pekić je pisma pisao u duplikatu, mašinom, latinicom, a potpisivao se takođe latinicom."Dragi Danilo,Veoma me je obradovalo tvoje pismo, pa u izvesnom smislu i dirnulo, i sam znaš šta u ovakvim situacijama znači podrška prijatelja i saosećanje koje inače nije jedna od rasprostranjenih .....

Pročitaj više

Stvaranje Izraela

Autor: Biljana Bojković 
“Jervejin je onaj koji se oseća kao Jevrejin”, govorio je David Ben Gurion, jedan od očeva hebrejske države. Dug i mukotrpan put vodio je do dela Palestine na kome će se tek 1948. godine zavijoriti jevrejska zastava. „Stavranje Izraela možemo da vežemo za nastanak britanske teritorije, ondonosno za osvajanje bivšeg poseda turske imperije na Bliskom istoku“.

Pročitaj više
Powered by WebExpress